Filter op meest gebruikte onderwerpen:

Er zijn veel ouders van een kind met een officiële diagnose/classificatie die dankzij hun niet aflatende inspanning om hun kind goed op te voeden en te begeleiden, bereiken dat hij/zij toch een prettig leven kan leiden. Als zij vragen om extra ondersteuning op school, betekent dat niet dat ouders een opvoedingsprobleem afschuiven naar professionals. Als zij dan dit vooroordeel te horen krijgen, of erger nog, daardoor geen passend onderwijs krijgen, wordt hen groot onrecht aangedaan. Er zijn vast ook ouders die wel moeite met opvoeden hebben, maar help hen dan om daar beter in te worden in plaats van hun kind geen passend onderwijs aan te bieden! Zie Oplossing nodig? Bedenk ze eens mèt ouders!

In Nederland mag ADHD-medicatie alleen voorgeschreven worden door een psychiater. Scholen moeten niet op de stoel van de psychiater gaan zitten. Dergelijke medicatie kan ernstige bijwerkingen hebben die door school niet kunnen worden overzien. Ouders worden soms door school onder druk gezet om hun kind medicatie te geven, door te zeggen dat ze anders geen passend onderwijs kunnen geven. School zou wel aan de ouders vriendelijk kunnen vragen of ze al onderzocht hebben of medicatie misschien kan helpen, maar uiteindelijk is het aan de ouders en de psychiater of dat ook gebeurt. En indien dat niet zo is, hoort de school dat te accepteren en zich te richten op het organiseren van passend onderwijs gegeven hoe het kind nu is. Wat school wel kan doen, als medicatie is voorgeschreven voor het kind, is het kind helpen om de medicatie op het juiste moment in te nemen tijdens schooltijd.

Trauma is een heel breed begrip. Het is alles wat je overweldigt, waar je niet adequaat op kan reageren en waar je zenuwstelsel van op hol gaat of juist lamgelegd wordt (vluchten vechten bevriezen). Trauma wordt opgeslagen in het lichaam en geest. En vroegkinderlijk trauma verandert je hersenen. Je hele ontwikkeling ligt ondersteboven. Vroeger hadden we ook geen ADHD, Autisme, of andere DSM kreten. Wel effe bij de tijd blijven hè. Zie het artikel Schooltrauma, wat is het en hoe ga je ermee om. Vroeger werden dit soort kinderen gewoon van school gestuurd of ze kwamen niet meer. Nu willen we dat niet meer.