Filter op meest gebruikte onderwerpen:

Is dat zo? Zijn er zoveel meer zorgleerlingen bij gekomen de afgelopen decennia? Of worden kinderen nu zorgleerlingen genoemd die decennia geleden onder precies dezelfde omstandigheden geen zorgleerlingen genoemd zouden zijn, zoals bijvoorbeeld een kind van gescheiden ouders of een hoogbegaafd kind? Als een leerkracht stelt 12 zorgleerlingen in de klas te hebben: klopt dat wel? Of zijn alle kinderen anders en hebben alle kinderen een andere ondersteuningsbehoefte?

De 'zorgenkinderen' kunnen ook last hebben van de niet zorgenkinderen. "Door zorgkinderen in de klas leren kinderen het meest waardevolle wat er is: mensen met een handicap niet buitensluiten!" De andere kids in de klas hebben nu geleerd dat je een kind die anders is moet/mag verwijderen uit je maatschappij…..

Trauma is een heel breed begrip. Het is alles wat je overweldigt, waar je niet adequaat op kan reageren en waar je zenuwstelsel van op hol gaat of juist lamgelegd wordt (vluchten vechten bevriezen). Trauma wordt opgeslagen in het lichaam en geest. En vroegkinderlijk trauma verandert je hersenen. Je hele ontwikkeling ligt ondersteboven. Vroeger hadden we ook geen ADHD, Autisme, of andere DSM kreten. Wel effe bij de tijd blijven hè. Zie het artikel Schooltrauma, wat is het en hoe ga je ermee om. Vroeger werden dit soort kinderen gewoon van school gestuurd of ze kwamen niet meer. Nu willen we dat niet meer.